Geboortehuis Vecjauži

 

 

 

Purvītis aan het werk.

Kunstschilder aan het werk op
de boerderij Vecjauži in Zaube.

Vilhelms Purvītis werd in 1872 geboren op de boerderij Jauzi in Zaube. Hoewel hij een eenvoudige boerenjongen was ontwikkelde hij zich tot een van de meest prominente schilders van Letland. De prachtige natuur rondom de boerderij moet hem geïnspireerd hebben want hij werd de grondlegger van de Letse landschapskunst. In 1997 moest de boerderij verkocht worden door de eigenaar, een neef van Purvītis. Hij wilde de boerderij een culturele bestemming geven, ter nagedachtenis aan zijn oom. Hij bleef weigeren het te verkopen aan bosprojectontwikkelaars. Het huis, een staatmonument, was in verval geraakt en niemand had de middelen of de belangstelling om het te kopen. Ondergang dreigde. Margriet Lestraden, die op dat moment managementtrainingen gaf aan de Letse museumdirecteuren, kocht het huis en besloot om het opnieuw een bestemming te geven van inspiratie die het voor de jonge Purvītis ook moet zijn geweest. Het huis is in 1999 volledig gerestaureerd.

Avondpanorama op het landgoed Vecjauži

inwinter

Vecjauži in de winter

De prachtige afgelegen plek maken het bij uitstek geschikt voor internationale ontmoetingen rond de thema’s cultuur en natuur maar ook humanitaire projecten zullen vorm krijgen zodat er een synergie ontstaat tussen cultuur, natuur en mensen.

Het hijsen van de Europese vlag
op 1 mei 2004 bij de toetreding van Letland tot de Europese Unie.


De doelstellingen zullen verwezenlijkt worden door het organiseren van projecten die bruggen slaan tussen Letland en andere Europese landen. De projecten zullen gericht zijn op de toekomst, waardoor ook projecten georganiseerd of aangezocht worden die gericht zijn op kinderen. Zij hebben immers de toekomst in handen.
De trefwoorden zijn creativiteit, inspiratie en velen zullen helpen om het huis als internationaal trefcentrum te doen herleven.

Purvītis House, een huis voor iedereen door iedereen.

 

 

home

Stichting Vecjauži

Geboortehuis Vecjauži

Vilhelms Purvītis 

Activiteiten

Crowdfunding en Talka

foto archief

Contact