Nieuws

 

 

 

Crowdfunding en Talka

 

 

World Cleanup Day Taurupe, Latvia at the "Vecjauzi"

 

International Clean Up Day
Op 15 september was het International Clean up Day. Hieraan deden 150 landen mee. Ook Letland. Hier is het een bekend begrip: Liela Talka – de grote talka. Jaarlijks eind april gaat de Letse bevolking de bossen in en men ruimt dan alle blikjes, peuken, papiertjes op die na het smelten van de sneeuw achterbleven. Het wordt verzameld en opgehaald en zo is het hele land in één dag schoon. Een prachtige traditie. Nu werd het geboortehuis van Vilhelms Purvītis uitgekozen als aandachtstalka waardoor er een prachtig verslag werd gemaakt voor het journaal, de radio en TV3 om zo Purvītis House onder de aandacht te brengen. En dat is een groot geschenk met de toekomstplannen die er zijn.

100 jaar Letland
Dit jaar viert Letland de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Maar 15 september staat in het teken van Letland 200 jaar en iedereen wordt uitgenodigd om een "Tree of Happines" te planten voor de komende generaties en om zo de natuur te helen. In Purvītis House zijn de appelpitjes verzameld die van de bomen komen die Purvītis zelf nog heeft geplant, ergens rond 1880-1885.

Het betekende eerst voorbereiden:
Er werden tonnen zand gebracht, de stal die straks tentoonstellingsruimte moet worden, werd ge-egaliseerd en gevuld met zand, de Ogre Art School richtte een tentoonstelling in die tot december kan hangen, er werden sponsors gezocht, veel gecoördineerd en gepubliceerd en gebakken. Al het servies kwam uit de kast want aan plastic komt er hier, al vele jaren, niet  in.

15 september
… en toen werd het 15 september en was het wachten op wie er allemaal zou komen helpen. Het werden 150 mensen. Mensen uit het dorp, uit de stad, mensen die erover hadden gehoord, studenten van de kunstacademie, kinderen. Ze werden ontvangen met thee en koeken volgens oud recept. En ze begonnen met zagen, met wieden, met gras maaien, slepen met oude takken, het aanleggen van grote vuren, verzamelen van gras en takken. Onze nieuwe ambassadeur, Govert-Jan Bijl de Vroe,  was present en de ambassadeur van Estland in Letland, Arti Hilpus, kwam een Estse appelboom planten, de Suislepp, omdat Purvītis ook drie jaren in Estland heeft gewoond en gewerkt.

En na vier uur werken stond er voor iedereen een heerlijke gesponsorde maaltijd klaar. Er staat een prachtig filmpje op mijn facebook pagina en wat belangrijk is: we starten de internationale crowdfunding actie om het kinderhostel en de multifunctionele tentoonstellingsruimte te restaureren. En het is ongelofelijk wat 150 paar handen, hardwerkende handen kunnen presteren in vier uur.

 

Als u wilt steunen…….
Er zijn twee stichtingen.

Nederland
Stichting Vecjauzi – met anbi status
ABNAMRO: Iban NL82ABNA 0475 4946 36

 

Letland
Vilhelms Purvītis House Foundation (anbi status in aanvraag)
Swedbank Iban: LV96 HABA 05510186 1646 9
Swift: HABALV22

Jaarlijks zijn de jaarverslagen op de website te vinden.
Ook zijn we begonnen met officiële gesprekken met de gemeente Ogre om te komen tot een EU-subsidieaanvraag.

Het werd een fantastische dag!

Met dank aan alle sponsors die het mogelijk hebben gemaakt:

Latvijas Valsts Meži
Ogre
Latvijas Pašvaldību Savienība
Latvijas Institūts
ELA
OMS
Valodu Koks
Rimi
Fazer
Latvijas Radio 2
Liela Talka
Ogres Novada Kultūras Centrs

 

naar boven ^

 

 

 

home

Stichting Vecjauži

Geboortehuis Vecjauži

Vilhelms Purvītis 

Activiteiten

Crowdfunding en Talka

foto archief

Contact